VIJESTI
Regionalna financijska industrija od 20. do 22. listopada u Rovinju
Na konferenciji 'Izazov promjene' sudionici će analizirati globalna i europska ekonomska i tržišna kretanja i trendove u Hrvatskoj na tržištu kapitala te u upravljanju imovinom fondova.
Pročitaj
VIJESTI
Gospodin Fin u osnovnim školama: Učim, štedim, znam da vrijedim
UMFO s Večernjim listom provodi projekt financijske pismenosti za učenike osnovnih škola ‘Učim s Gospodinom Finom’. Cilj je podići svijest o važnosti upravljanja financijama.
Pročitaj
VIJESTI
Dan za životni plan: Saznajte kako napraviti plan za mirovinu
Ako od šume ne vidite stablo ili se ne snalazite u šumi informacija pročitajte sve bitno o mirovinskom sustavu, mirovinskim fondovima, prinosima i procedurama od prvog zaposlenja do umirovljenja.
Pročitaj
VIJESTI
Razmišljate o prijevremenoj mirovini? Dobro provjerite isplati li vam se
Važno je znati da je iznos prijevremene mirovine manji za 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, a prije navršene dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu.
Pročitaj
VIJESTI
Koristi li se vaših 5% bruto plaće za isplatu sadašnjih mirovina?
Znate li što se događa s 5% mirovinskog doprinosa iz bruto plaće koji se uplaćuje u drugi stup i možete li taj novac podići prije mirovine? U nastavku saznajte odgovor na ova i mnoga druga pitanja vezana uz mirovinsko osiguranje.
Pročitaj
VIJESTI
Pandemija je ostavila trag u svim segmentima života - što je s mirovinskim fondovima?
Premda je neizvjesna situacija uzrokovana pandemijom i potresom mnoge potaknula na razmišljanje o profitabilnosti obveznih mirovinskih fondova, oni su 2020. zaključili s pozitivnim rezultatom.
Pročitaj
VIJESTI
Razmišljajte unaprijed: Zašto nije svejedno jeste li u A, B ili C kategoriji mirovinskog fonda?
Razmišljajte o sebi, svojoj obitelji i budućnosti te na vrijeme donesite financijski plan koji će vam olakšati starost. Pročitajte kako posluju obavezni mirovinski fondovi i koja je opcija najbolja za vas
Pročitaj
VIJESTI
Gospodin Fin stigao je na YouTube! Pratite videoserijal o mirovinskoj štednji i napravite dobar plan za mirovinu
Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi UMFO. Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, na personaliziran, jednostavan i razumljiv način informira nas o važnoj i kompleksnoj temi mirovinske štednje.
Pročitaj
VIJESTI
Financijski obrazovani učenici odgovorniji su u financijskim odlukama: osnovnoškolci uštede 47% džeparca
Gotovo 87% učenika dobiva džeparac koji prosječno iznosi 125,34 kune mjesečno. Pokazalo je to prvo istraživanje o financijskim navikama učenika od petog do osmog razreda koje je povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca objavio UMFO.
Pročitaj
Prikazano: 30 vijesti

UMFO KONFERENCIJE

Izazov promjene
Konferencija 'Izazov promjene': U listopadu najvažnije okupljanje financijske industrije u Hrvatskoj i regiji
Konferenciju 'Izazov promjene' već devetu godinu zajednički organiziraju Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava i Zagrebačka burza, a ovogodišnja konferencija održat će se od 21. do 23. listopada 2020. u Rovinju.
Pročitaj
Izazov promjene
Mirovinski fondovi doprinijeli su korporativnom upravljanju u kompanijama u koje investiraju
Osma zajednička konferencija Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju je okupila 400 sudionika iz financijske industrije. Cilj je potaknuti dijalog o temama kojima financijska zajednica može doprinijeti gospodarskom rastu, adresirati izazove industrije i ponuditi rješenja…
Pročitaj
Izazov promjene
Nove tehnologije mogu oživjeti tržište kapitala i u Hrvatskoj
Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) Ante Žigman ocijenio je na konferenciji ‘Izazov promjene’ u Rovinju da nove tehnologije mogu potaknuti oporavak investicijskog tržišta i u Hrvatskoj. Fintech revolucija, dodao je Žigman, nezaustavljiv je globalni fenomen koji nudi brojne mogućnosti unaprjeđenja financijskih usluga i poslovanja.
Pročitaj
fibra
Održan prvi Financial Brunch
Hrvatskoj je potreban postupni prelazak s kolektivne odgovornosti za mirovine prema individualnoj odgovornosti, točnije modelu kakav postoji u Kanadi i Australiji, a drugi stup u toj bi tranziciji imao ulogu mosta. Zaključak je to prvog Financial Bruncha (FiBra) održanog u organizaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskih fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
Pročitaj
fibra
Mirovinski fondovi traže alternativne načine ulaganja
Uz dobru godinu za dionička i obveznička tržišta ostvareni su dobri prinosi mirovinskih fondova: u A kategoriji fondova prinosi su se kretali od 10 do 14 posto, u B kategoriji su bili nešto manji, dok su se prosječni prinosi u C kategoriji fondova kretali oko 6 posto.
Pročitaj
konferencije
Svaki peti Hrvat stariji je od 65 godina, demografija je ključno pitanje budućnosti
Demografija je središnje pitanje hrvatske budućnosti. Hrvatska demografski stari. U samo jednom desetljeću izgubila je preko 150 tisuća stanovnika. Prosječna starost porasla je za 10 godina, a broj starijih od 65 godina premašio je broj mlađih od 14 godina. Gotovo svaki peti Hrvat danas je stariji od 65. Istaknuto je to na konferenciji „Demografija – refleksije na mirovinski sustav“, u organizaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava i HANZA Medije.
Pročitaj
konferencije
Investicijski izazovi mirovinskih fondova
Obvezni mirovinski fondovi dosad su uložili više od 10 milijardi kuna u domaće kompanije, a jedan od glavnih uvjeta za takva ulaganja je izlistanost na burzi, što podrazumijeva transparentnost i sigurnost. Cilj su projekti koji bi osigurali predvidljivi novčani tijek za dulje razdoblje. Istaknuli su predstavnici obveznih mirovinskih fondova na konferenciji "Investicijski izazovi mirovinskih fondova", u organizaciji Jutarnjeg lista i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
Pročitaj
konferencije
Tranzicija kolektivne prema individualnoj odgovornosti za mirovinu
Bez postojanja drugog stupa tranzicija kolektivne prema individualnoj odgovornosti za mirovinu nije moguća. Mi se zalažemo za jedino moguće i pravedno rješenje - izjednačavanje prava svih građana, odnosno dodjeljivanje osiguranicima drugog stupa prava na dodatak od 27 posto na sva izdvajanja u prvi stup. Istaknuli su to predstavnici društava za upravljanje mirovinskim fondovima na konferenciji “Jesmo li izabrali pravi put za mirovinsku reformu?” u organizaciji Jutarnjeg lista i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
Pročitaj

Riješite kviz i odmah doznajte koliko znate o mirovinama!

U tri minute odgovorite na 10 pitanja i otkrijte brinete li dovoljno za svoju mirovinu.

Pokreni kviz

Jeste li pronašli ono što ste tražili?

Doznajte sve što vas još zanima o mirovinama i mirovinskim fondovima: pošaljite nam pitanje!

Pitajte nas

UMFO:
Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava je profesionalna, neovisna i neprofitna organizacija s ciljem zaštite interesa i promicanja suradnje i partnerstva obveznih i dobrovoljnih mirovinskih društava te što bolje informiranosti korisnika – članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

MISIJA:
Udruga promiče i štiti interese članova i osnivača, učvršćuje povjerenje klijenata u mirovinski sustav te jača njegov ugled na domaćem i međunarodnom tržištu. Suradnjom s regulatorom, predstavnicima medija te ostalim sudionicima osigurava pravovremeno i točno informiranje o važnosti i ulozi mirovinskih fondova te zastupa prethodno usuglašene zajedničke stavove i interese, a sve s ciljem zaštite i promicanja interesa krajnjih korisnika.