Skok u budućnost s Gospodinom Finom! Riješite kviz i istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu
Da biste doznali koji ste od tri tipa osobnosti kada je riječ o financijskim prioritetima, riješite Fin kviz, koji je razvijen s bihevioralnim stručnjacima.
Pročitaj
Uz e-knjigu Gospodina Fina istražite kako napraviti dobar plan za mirovinu
Preuzmite e-knjigu "Dobar plan za mirovinu", najveći vodič o tome kako štedjeti i kako se ostvaruju prinosi u drugom i trećem mirovinskom stupu te istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu.
Pročitaj
Naša mirovinska štednja na burzama: evo što za mirovine znače investicije u obveznice, dionice i fondove
Od 129 milijardi kuna ukupne imovine obveznih mirovinskih fondova krajem rujna 2021. u obveznice je investirano 64,3 posto, a u dionice 20,5 posto.
Pročitaj
Analizirali smo prinose obveznih mirovinskih fondova u 20 godina rada: evo što to znači za naše mirovine
Zaposlenik s prosječnom hrvatskom plaćom od 2002. je u fond kategorije B uplatio ukupno 88.038 kuna, a na računu ima 143.908 kuna ili čak 55.870 kuna više.
Pročitaj
Evo tko i kako može dobiti isplatu 15 posto svoje mirovinske štednje
Glavni je uvjet da biste dobili takvu isplatu da izaberete isplatu svoje mirovine iz prvog i drugog stupa. Uz to, izračunata mirovina iz 1. stupa mora biti 15 posto veća od zajamčene najniže mirovine.
Pročitaj
Odbrojavanje do mirovine: donosimo jedini plan koji vam treba za pet, 15 ili 25 godina
Dobrovoljna mirovinska štednja jedina je na koju možete ostvariti državne poticaje do 750 kuna, prinose fonda i olakšice za poslodavce. Evo koliko dugo trebate štedjeti da biste zaradili 34.734 kune.
Pročitaj
Otkrivamo najisplativiju povišicu: porezna olakšica za poslodavce, a štednja, prinosi i poticaji za zaposlenike
Poslodavci po jednom zaposleniku mogu neoporezivo uplatiti dobrovoljnu mirovinsku štednju do 500 kuna mjesečno ili do 6000 kuna godišnje.
Pročitaj
Nemate ušteđevinu za mirovinu? Ovo su tri koraka kojima to možete nadoknaditi
Hrvatski umirovljenici u prosjeku rade 32 godine, a onda u mirovini provedu 21 godinu. Procjenjuje se da će oni koji danas rade u zemljama EU u trenutku odlaska u mirovinu odraditi četiri godine više.
Pročitaj
Gospodin Fin u osnovnim školama: Učim, štedim, znam da vrijedim
UMFO s Večernjim listom provodi projekt financijske pismenosti za učenike osnovnih škola ‘Učim s Gospodinom Finom’. Cilj je podići svijest o važnosti upravljanja financijama.
Pročitaj
Prikazano: 18 vijesti

Riješite kviz i odmah doznajte koliko znate o mirovinama!

U tri minute odgovorite na 10 pitanja i otkrijte brinete li dovoljno za svoju mirovinu.

Pokreni kviz

Jeste li pronašli ono što ste tražili?

Doznajte sve što vas još zanima o mirovinama i mirovinskim fondovima: pošaljite nam pitanje!

Pitajte nas

UMFO:
Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava je profesionalna, neovisna i neprofitna organizacija s ciljem zaštite interesa i promicanja suradnje i partnerstva obveznih i dobrovoljnih mirovinskih društava te što bolje informiranosti korisnika – članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

MISIJA:
Udruga promiče i štiti interese članova i osnivača, učvršćuje povjerenje klijenata u mirovinski sustav te jača njegov ugled na domaćem i međunarodnom tržištu. Suradnjom s regulatorom, predstavnicima medija te ostalim sudionicima osigurava pravovremeno i točno informiranje o važnosti i ulozi mirovinskih fondova te zastupa prethodno usuglašene zajedničke stavove i interese, a sve s ciljem zaštite i promicanja interesa krajnjih korisnika.