Evo što je osobni račun u obveznom mirovinskom fondu

Svi zaposleni građani imaju svoj osobni račun u jednom od četiri obvezna mirovinska fonda. Na taj račun prikuplja se vaša osobna mirovinska štednja: 5% mirovinskog doprinosa iz bruto plaće koji uplaćujete svaki mjesec. Ti doprinosi uvećavaju se za prinos, odnosno zaradu koju ostvaruje mirovinski fond. Budući da se novac od doprinosa svih članova fonda ulaže na tržištima kapitala, treba znati da prinos može biti pozitivan ili negativan. Prinos ovisi o cijeni dionica, obveznica i drugih vrijednosnih papira i imovine u koje investira mirovinsko društvo koje upravlja mirovinskim fondom. Novac na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu samo je vaša kapitalizirana štednja koja se ne koristi za isplatu sadašnjih mirovina. To je vaš novac koji je namijenjen isključivo isplati vaše mirovine iz drugog stupa.

Ovo su četiri obvezna mirovinska fonda. Odaberite u kojem ćete imati osobni račun!

AZ mirovinski fondovi

Erste Plavi mirovinski fondovi

PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fondovi

Raiffeisen mirovinski fondovi

Riješite kviz i odmah doznajte koliko znate o mirovinama!

U tri minute odgovorite na 10 pitanja i otkrijte brinete li dovoljno za svoju mirovinu.

Pokreni kviz

Jeste li pronašli ono što ste tražili?

Doznajte sve što vas još zanima o mirovinama i mirovinskim fondovima: pošaljite nam pitanje!

Pitajte nas

UMFO:
Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava je profesionalna, neovisna i neprofitna organizacija s ciljem zaštite interesa i promicanja suradnje i partnerstva obveznih i dobrovoljnih mirovinskih društava te što bolje informiranosti korisnika – članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

MISIJA:
Udruga promiče i štiti interese članova i osnivača, učvršćuje povjerenje klijenata u mirovinski sustav te jača njegov ugled na domaćem i međunarodnom tržištu. Suradnjom s regulatorom, predstavnicima medija te ostalim sudionicima osigurava pravovremeno i točno informiranje o važnosti i ulozi mirovinskih fondova te zastupa prethodno usuglašene zajedničke stavove i interese, a sve s ciljem zaštite i promicanja interesa krajnjih korisnika.